Títol --> “El porquerol”
Tipus --> Conte tradicional
Autor --> H.C. Andersen
Va ser un nen molt emotiu que patia tota classe de pors.
L'any 1816, a la mort del seu pare, va començar a treballar com a aprenent d'un sastre i després en una fàbrica de tabac, A l'edat de catorze anys va marxar cap a Copenhague i va treballar al teatre fins que Collin, un director de teatre i membre influent del govern, el va ajudar perquè comencés a estudiar.
Vivia a casa del director de l'escola que sovint s'enfadava amb ell a causa del seu caràcter hipersensible i feble. Més tard, també gràcies a Collin, va entrar a la Universitat de Copenhague, on va acabar la seva formació.
A partir del 1831 va viatjar molt per Europa (tota la seva vida va ser un viatger apassionat) i una visita a Alemanya va inspirar el primer dels seus relats de viatges. Més endavant en va fer sobre Suècia, Espanya, Itàlia, Portugal, l'Orient Mitjà...
No obstant , la fama d'Andersen es basa en els seus contes de fades i en les històries escrites entre el 1835 i el 1872. En els primers contes que va publicar explicava històries que havia sentit de petit, però gradualment va començar a crear les seves pròpies.
Durant tota la seva vida, Andersen va escriure més de cent seixanta contes, que han estat editats en més de cent idiomes. Va morir a casa seva a Rolighed, el 4 d'agost de 1875.
Editorial --> Edicions Destino.
Edicions Destino ha editat des de la seva creació al 1942 als més importants escriptors espanyols de la segona meitat del segle XX.
Il·lustració --> Lisbeth Zwerger
Lisbeth Zwergen ha consolidat en poc temps el seu nom en el món de la il·lustració. Només en set anys ha obtingut dues vegades la medalla d’or a la Bienal Internacional d’Il·lustració de Bratislava. Premiada tres vegades a la Fira Internacional del Llibre Infantil de Bolonia, i dos llibres seus han estat seleccionats pel New York Times entre els llibres més ben il·lustrats del món el 1982 i el 1983.
El museu de Klingspor va organitzar el 1983 una exposició individual de les seves obres. El 1984 fou nomenada per al Premi Hans Christian Andersen. Tot i això confirma que ens trobem davant una de les il·lustradores més importants de la literatura infantil en els postres dies.
El seu estil deriva bàsicament d’exemples clàssics. Amb les seves il·lustracions, Lisbeth Zwerger proporciona als textos unes significacions noves i sorprenents. Sempre hi apareix una nova visió, basada en les qualitats poètiques del text.
Contingut del conte --> Un príncep, no molt adinerat, vol demanar la mà de la princesa. Pensa en enviar-li dos paquets un amb un ocell i l’altre amb una rosa, però a ella no li acaben d’agradar els regals i no vol casar-se amb ell. El príncep no es vol rendir i es disfressa per anar a treballar a Palau. Allà li donen feina de porquerol. Un dia la princesa s’encapritxa d’una olla que té el príncep, però ell no la hi vol donar si no és a canvi de deu petons a la princesa. Ella primer no accepta però acaba cedint. Un altre dia li demana una altra cosa i a canvi el príncep demana cent petons, la princesa acaba cedint, però el rei acaba veient el que passa i s’enfada amb la princesa. Al final el príncep explica a la princesa qui és i li diu que l’ha allissonat, ja que no va voler acceptar el matrimoni del príncep però si hagués fet el que fos per una simple joguina.
dilluns, 28 de desembre del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada